Brandhaard

Dag allemaal,

Het leven is moeilijk op het moment in Haïti. Het land is onrustig en daar merken we allemaal het effect van. De huidige protesten blokkeren de wegen en transport is bijna onmogelijk. Naast de protesten zijn er de bendes, de gangs. Zij zijn schijnbaar de baas en de waarde van een mensenleven lijkt steeds minder te worden. Qua geweld is alles mogelijk op het moment. De rol van de politieke partijen en de corruptie op regeringsiveau is iets wat ik niet kan overzien maar er lijkt weinig goeds vanuit de overheid te komen. Brandstof is bijna niet meer te krijgen aan de pomp en de zwarte markt drijft de prijs enorm omhoog. De mensen protesteren. Het dagelijkse leven wordt per dag moeilijker vanwege de stijgende kosten van levensmiddelen en brandstof en de toenemende onveiligheid.

Helaas brengen de protesten alleen maar meer problemen en onrust. Scholen blijven dicht; het schooljaar is nog niet begonnen. Bedrijven, winkels en banken zitten regelmatig dicht. Het heeft een impact op iedereen. De kliniek is rustig. Te rustig. Door het gebrek aan brandstof en de geblokkeerde wegen kan men niet komen. Maar we kunnen gelukkig nog open blijven en dat is in andere delen van Haiti heel anders. De onrust komt steeds dichterbij maar we kunnen nog steeds blijven werken. Het ziekenhuis heeft zonnepanelen en we zijn niet afhankelijk van brandstof.

En al is de huidige situatie zorgwekkend en al ligt een oplossing niet voor de hand en al kan het erger worden; op kleine schaal moeten we doorgaan, stug voor de voet uit werken, op zijn Veluws gezegd! De brandhaard die Haiti nu is kan ik niet blussen maar elke druppel helpt. De situatie van vandaag mag niet een reden zijn om niet te bouwen aan morgen.

En daarom, ondanks de huidige problematiek en de onzekere toekomst, toch een vraag om hulp voor een mooi project! Graag deel ik met jullie het kortlopende project van Stichting Hoop Haïti.

Stichting Hoop Haïti vraagt uw hulp bij het kortlopende project Dak. Een veilig en droog huis voor de familie Louismard in Colombier, NW Haïti. Wilt u meehelpen aan de vervanging van het dak op hun huis?

Sinds 2011 kennen we de familie Louismard via Jacqueline door een ziekenhuisopname van Wesley met ondervoeding en erna het schoolproject. https://www.hoophaiti.nl/2022/08/02/nesly-wesley-en-vader-louismard-2011/

Vader Emilien woont met zijn kinderen in Colombier, ver achteraf op het platteland. Hij heeft een huis maar het dak is slecht. Bij harde regen is het binnen bijna net zo nat als buiten; het dak is verroest en lekt op meerdere plekken. En bij elke storm of orkaan is de kans groter dat het hele dak wegwaait. Het huis zelf kan ook wat reparaties gebruiken.

De verbondenheid met deze familie is groot en wij gunnen ze een veilige en droge plek om te wonen. Het orkaanseizoen is aangebroken en de verwachting is dat er meerdere stormen/orkanen kunnen komen. We hopen dat ook u zich verbonden voelt met de familie Louismard en dat u wilt helpen.

De aanschaf van golfplaten, hout, spijkers en arbeid kosten in totaal rond de 500 Euro. Giften kunnen via rekeningnummer NL18RABO 0362 4237 41 van Stichting Hoop Haïti o.v.v. dak. Of doneer via https://www.hoophaiti.nl/doneren/

De SHH hoopt door middel van jullie giften te helpen met de vervanging van het dak op huize Louismard! Van harte aanbevolen en elke gift gaat rechtstreeks naar het project Dak.

We kunnen de nationale problematiek niet oplossen maar we kunnen wel proberen om een familie een veilig en droog huis te geven!

Hartelijke groeten, Jacqueline