Nesly, Wesley en vader Louismard

In november 2011 schreef Jacqueline in haar blog:

Nesly Louismard is een 12-jarige jongen. Ik leerde hem kennen als de (half)broer van Wesley, de baby met ondervoeding in het ziekenhuis. Nesly verblijft met zijn stiefmoeder en broertje in het ziekenhuis. Nesly is een stille, beleefde jongen maar hij kan enorm genieten van een plagerijtje. Tijdens de bijbelclub-week van Leah kwam hij elke dag enthousiast terug. Boven het bed van zijn broertje werden zijn werkstukken trots tentoongesteld. Hij is erg leergierig en hij vertelde mij dat hij graag naar school ging. Maar helaas kan Nesly dit jaar niet naar school.

Zijn moeder, de eerste vrouw van zijn vader, is een tijd geleden overleden en voor de begrafeniskosten heeft zijn vader een lening moeten afsluiten. Elke maand dat hij de lening niet kan aflossen komt er rente bij. De vader heeft een tuin bij de rivier als enige bron van inkomsten en dit jaar leek alles goed te gaan. Het was een natte zomer en de oogst zou goed zijn, beter dan voorgaande jaren. En toen kwam de cycloon Irene. De rivier trad buiten de oevers en de hele oogst werd verwoest. Zijn enige bron van inkomsten weg.

Wij wisten al dat de familie van Nesly in armoede leefde door de opname met ondervoeding van Wesley. Het heeft een tijdje geduurd voordat de moeder van Wesley aan durfde te geven dat ze geen geld hadden voor hun dagelijks eten. Wesley kreeg melk van ons maar zelf hadden ze niets. Anna heeft toen een gesprek met de vader gehad om na te gaan of dit echt zo was. Helaas kun je niet iedereen op hun woord geloven. Hij vertelde na lang aandringen over zijn schuld en zijn onvermogen om hier overheen te komen. Het schuldgevoel omdat hij zijn gezin niet kan voeden en kleden, de onmacht om de situatie te verbeteren, de uitzichtloosheid, alles kwam eruit in dat gesprek. Wij gaven daarna elke maandag geld voor de markt zodat de familie kon eten.

Maar het oorzakelijke probleem blijft. De vader heeft pas na de volgende oogst weer inkomsten. Als er een oogst is. De schuld wordt groter. De kinderen kunnen niet naar school en hun toekomst is dus erg beperkt. Weer een generatie zonder educatie, zonder uitzicht op een betere toekomst, opgroeiend in honger en armoede. Er zijn veel soortgelijke en zelfs ergere situaties in Haïti. Maar Nesly en zijn familie hebben mij erg geraakt. Zijn brede lach en vlot weerwoord, zijn liefde voor Wesley, het trots tonen van zijn werkstukken en de zorg voor zijn stiefmoeder maken hem voor mij onvergetelijk. Ik zie hem nog vol zorg zijn ‘zondagse kleren’ uitstallen op het bed; onder andere een stropdas waar de rafels vanaf geknipt waren maar hij toonde het vol trots; hij had een stropdas! Net als elk kind waar dan ook ter wereld heeft Nesly recht op goede voeding en educatie. Alle kinderen in de wereld kan ik niet helpen maar Nesly wel. Met jullie hulp wil ik graag de schuld van Nesly ’s vader (4000 HD/350 euro) afbetalen zodat het inkomen dat hij krijgt naar zijn familie gaat en niet naar de schuldeisers. Ook hoop ik voor de komende jaren het schoolgeld voor Nesly te betalen. Het schoolgeld is 750 Haïtiaanse dollar, omgerekend zo’n 70 euro. Met schoolkleding, boeken etc. wordt het uiteindelijk wel duurder maar het is een haalbaar bedrag. Maar Nesly heeft ook broers en zussen. Het zou mooi zijn als ook zij naar school zouden kunnen gaan.

Hulp uit Nederland

Sindsdien worden door giften uit Nederland de scholing betaald en krijgt vader een maandelijks geldbedrag voor dagelijkse levensbehoeften. Scholing kost schoolgeld maar ook uniformen, schoolboeken en sinds een paar jaar ook de huur van een kamer in de stad Port de Paix waar vooral de middelbare scholen een betere kwaliteit onderwijs geven dan op het platteland. Moeder Louismard heeft psychische problemen en is door haar psychoses niet in staat om voor haar kinderen te zorgen. Ze zwerft op straat en af en toe is er via anderen bekend waar ze precies is. Een moeilijke situatie voor vader Louismard.

In juli 2020 schreef Jacqueline een update over dit gezin in haar blog:

Met jullie hulp hoop ik voor hen ook weer het komende schooljaar te helpen met het schoolgeld, boeken, schoolkleding en de huur van de kamer in Port de Paix. Williamson en Guerlaphenie gaan door met hun scholing in Port de Paix, Wesley en Wachnel zitten op school in Colombier. Met jullie hulp hoop ik voor hen ook weer het komende schooljaar te helpen met het schoolgeld, boeken, schoolkleding en de huur van de kamer in Port de Paix. Ook krijgt de familie maandelijks ondersteuning voor dagelijkse levensbehoeften. Nesly is vorig jaar geslaagd voor zijn filo examen en is dus klaar met de middelbare school. En dat door Nederlandse sponsoren.

Vorig jaar liet ik jullie al weten dat een vervolgopleiding/universiteit erg duur is en we waren aan het kijken naar een beroepsopleiding. In januari kwam zijn vader langs en hij gaf mij het nieuws dat Nesly was vertrokken naar de Dominicaanse Republiek. Er waren problemen geweest met een meisje en zonder met zijn vader te overleggen had Nesly besloten om naar de DR te vertrekken. Sinsdien is er geen contact mogelijk geweest met Nesly. Ik vind het erg jammer hoe dit allemaal is gelopen en ik hoop dat we nog wel weer een keer van hem horen. En dat zijn scholing hem toch helpt om een baan in de DR te vinden zodat hij zijn familie kan gaan helpen? Ik kan het niet mooier maken dan het is. De filosoof Confucius zegt: Als je een jaar vooruit kijkt, plant rijst. Als je tien jaar vooruit kijkt, plant bomen. Als je honderd jaar vooruit kijkt, onderwijs kinderen. We moeten dus nog even geduld hebben… En niet de moed verliezen!

Update augustus 2022:

Het schooljaar 2021-2022 is zo goed als voorbij en we kijken vooruit naar het komende schooljaar. Ondanks de onstabiele situatie van Haïti heeft hier in Noord West Haïti het schooljaar normaal kunnen plaatsvinden. Dat is de jaren ervoor wel anders geweest, ook ten gevolge van de Covid-19. Dit schooljaar waren er gelukkig geen onderbrekingen.

Williamson wacht op zijn examenresultaten en gaat hopelijk over naar zijn laatste schooljaar, philo/NS4. Guerlaphnie heeft staatsexamen gedaan voor het 9e jaar en gaat volgend jaar naar NS1. Wesley en Wachnel zijn allebei over naar de volgende klas; 5 en 2.

Met Nesly heeft Jacqueline af en toe contact. Hij is op het moment in de Dominicaanse Republiek en werkt bij een kleermaker. Het is een moeilijk leven maar hij zegt meer kans op werk te hebben in de DR dan hier in Haïti. Zijn vader heeft hem het liefst weer terug in Haïti maar ziet ook waarom Nesly probeert een betere toekomst in de DR te vinden. De voorbereidingen voor het komende  schooljaar zullen duur zijn. De huur van de kamer in Port de Paix voor Williamson en Guerlaphnie is bijvoorbeeld met 3000HD/150 euro gestegen. Alle prijzen blijven stijgen en ook rugzakken, uniformen, schoenen, boeken en dergelijke zullen beduidend meer kosten.

Schooljaar 2023/2024

Het gezin Louismard wachtte dit jaar met spanning op de uitslag van twee belangrijke examens. Guerlaphnie heeft voor de 2e keer staatsexamen gedaan voor jaar 9. Gelukkig is ze deze keer geslaagd! Williamson heeft examen gedaan voor het laatste jaar, NS4. Hij is helaas niet geslaagd. Dit betekent dat hij niet meer naar school gaat maar wel herexamen gaat doen bij de eerstvolgende herkansing. Wesley en Wachnel gaan over naar de 6e en de 3e klas. Nesly is nog steeds in de Dominicaanse Republiek, lijkt werk gevonden te hebben en er is af en toe contact.

Wilt u bijdragen aan het schoolgeld? Dat kan via Stichting Hoop Haïti op rekeningnummer NL18RABO 0362 4237 41 o.v.v. schoolgeld. Hartelijk dank aan de mensen die al bijdragen aan de hulp met scholing!