Kinderen

Hallo allemaal,

Maandag- tot en met vrijdagmorgen is er kliniek. Buiten de kliniek om zien we urgente gevallen. Over de definitie van urgent kun je lang discussiëren, vooral met een Haitiaan die geen urgent geval is. Kinderen en babies zijn ‘tussen’gevallen. In veel situaties waarin men buiten de kliniek met een kind komt, is het probleem niet urgent. Voor verschillende redenen besluit de ouder om de kliniektijden niet te respecteren maar om gewoon in de middag (tijdens de operaties) of avond te komen. Niet urgent maar daar kan het kind niets aan doen. De ouder zou beter moeten weten. Soms weten ze echt niet dat de kliniek alleen in de ochtend is en soms komt men echt van ver weg. En soms hadden ze echt pech onderweg met de motor. Een volwassene zeggen we om terug te komen of om te blijven slapen tot de kliniek van de volgende dag. Rugpijn sinds 3 maanden krijgt bijvoorbeeld een pijnstiller en mag terugkomen voor een volledig consult in de volgende kliniek. Met kinderen en babies is het wat gecompliceerder en, ondanks geen urgentie, zien we meestal wel. Soms zijn ze echt ziek maar had de ouder veel eerder moeten komen. Soms is het een klein probleem en geven we ze alleen het voordeel van gezien worden omdat ze kind of baby zijn. En soms is het echt een probleem dat acuut is.

In een dienstweek zie ik in mijn dienst bijvoorbeeld de volgende kinderen als urgentie:

  • een baby, anderhalve maand, met een wildvlees-bultje op de navel sinds het afvallen van de navel.
  • een baby, 6 maanden, met koorts sinds de vorige avond.
  • een meisje, 3 jaar oud, met verminderd bewustzijn, gefixeerde blik en 1 keer braken sinds die avond.
  • een meisje, 4 jaar oud, met gisteren buikpijn en nu geen probleem.
  • een meisje, 18 maanden, met braken en diarree, holle ogen en koorts sinds die middag.
  • een jongen, 4 jaar, met vingerletsel nadat hij die middag zijn hand in een maïsmolen had gestopt.
  • een baby, 15 dagen, met een ooginfectie sinds geboorte.
  • een baby, 2 maanden, die sinds geboorte in de nacht veel huilt.
  • een meisje, 6 jaar, met 3 dagen een ernstige luchtweginfectie.

Welke van deze kinderen waren echt urgent? De discussie is geopend…

Hartelijke groet,

Jacqueline