Nooit gedacht

Goedemorgen!

Het is niet vaak dat we in dezelfde tijdzone zitten. Zes uur tijdverschil lijkt niet veel maar in een dag maakt 6 uur toch wel veel verschil. Dus, goedemorgen allemaal!

Het is een mooie zomerochtend in Nederland. En ik had niet verwacht, nooit gedacht, dat ik hier zou kunnen zitten! Deze reis naar Nederland was voor 6 juli gepland. Dit om meerdere redenen waar ik jullie niet mee zal vermoeien. Ik had mijzelf er al helemaal bij neergelegd, deze reis zal niet doorgaan. Het corona virus in stijgende lijn in Haïti, internationale vliegveld dicht, de US dicht, geen vluchten van de US naar Europa; gaat niet lukken. Ik kreeg een vluchtwijzing van de AA. Mijn vlucht van Port au Prince – Amsterdam werd veranderd naar een vlucht van Miami – Amsterdam. Mmm, hoe ik van Port au Prince naar Miami kwam dat moest ik maar zien? Het ging niet door, erg jammer maar begrijpelijk. En toen op het laatste moment veranderde de situatie. Op 30 juni ging het vliegveld open, op 7 juli ging American Airlines weer vliegen. Zou het dan toch…? Nee, kreeg ik donderdagochtend 2 juli via een vriendin te horen. US – Europa zat nog dicht, zei de AA. Ja, zei mijn zus op donderdagmiddag 2 juli. Ik had haar gevraagd om mijn ticket af te zeggen. Op 6 juli kon het niet maar de dag erna wel, zei nu de AA! Ik nam het besluit om inderdaad ook de reis te maken. Uitstellen kon maar tot wanneer? Het lijkt er niet op dat corona zo maar over een paar maanden weg is. Port au Prince – Miami – Londen – Amsterdam, met mondmasker en afstand houden, alles liep voorspoedig. Op 30 juli hoop ik weer terug te gaan naar Haïti en ik hoop dat die reis net zo voorspoedig gaat!

Net als in Nederland heeft corona ervoor gezorgd dat de scholen dicht gingen. Het schooljaar was al slecht begonnen door de onrust in Haïti in 2019 en het was eigenlijk net goed en wel op gang. Het plan is om in augustus weer open te gaan en zo het schooljaar in twee maanden in te halen. In oktober begint dan het schooljaar 2020 – 2021. Het betekent dat de leerlingen geen schooljaar verliezen maar wat de kwaliteit van dat jaar scholing zal zijn… Ook zorgt de inflatie voor enorme prijsstijgingen en het dagelijkse leven is duur. Door de droogte is er geen inkomen uit de tuinen en het meeste vee is dood gegaan. Hoe men gaat betalen voor het komende schooljaar, hoe men zich kan onderhouden, ik heb geen idee.

En dat brengt mij bij het gezin Louismard. Williamson en Guerlaphenie gaan door met hun scholing in Port de Paix, Wesley en Wachnel zitten op school in Colombier. Met jullie hulp hoop ik voor hen ook weer het komende schooljaar te helpen met het schoolgeld, boeken, schoolkleding en de huur van de kamer in Port de Paix. Ook krijgt de familie maandelijks ondersteuning voor dagelijkse levensbehoeften. Een bijdrage kan worden overgemaakt worden naar de diaconie HHG Ederveen NL54RABO 0103 7672 58 o.v.v. Haïti/schoolgeld.

Nesly is vorig jaar geslaagd voor zijn filo examen en is dus klaar met de middelbare school. En dat door jullie hulp! Vorig jaar liet ik jullie al weten dat een vervolgopleiding/universiteit erg duur is en we waren aan het kijken naar een beroepsopleiding. In januari kwam zijn vader langs en hij gaf mij het nieuws dat Nesly was vertrokken naar de Dominicaanse Republiek. Er waren problemen geweest met een meisje en zonder met zijn vader te overleggen had Nesly besloten om naar de DR te vertrekken. Sinsdien is er geen contact mogelijk geweest met Nesly. Ik vind het erg jammer hoe dit allemaal is gelopen en ik hoop dat we nog wel weer een keer van hem horen. En dat zijn scholing hem toch helpt om een baan in de DR te vinden zodat hij zijn familie kan gaan helpen? Ik kan het niet mooier maken dan het is. De filosoof Confucius zegt: Als je een jaar vooruit kijkt, plant rijst. Als je tien jaar vooruit kijkt, plant bomen. Als je honderd jaar vooruit kijkt, onderwijs kinderen. We moeten dus nog even geduld hebben… En niet de moed verliezen!

Hartelijke groeten, Jacqueline