Odania

Dag allemaal,

Corona blijft ons allemaal bezig houden. Ik hoor van de lock down en de problemen in Nederland en de rest van de wereld. In Haïti zijn de gevallen sinds het begin verbazingwekkend laag. Of de statistieken kloppen kun je je afvragen maar we hebben geen duidelijke gevallen gezien in het ziekenhuis, dat is een feit. Wel stijgen volgens de overheid de gevallen zorgwekkend over de laatste maand en wordt er weer meer gewaarschuwd. Er wordt gesproken over de sluiting van scholen. We blijven alert en ik blijf bezorgd over wat corona kan aanrichten in Haïti. En wanneer zullen we ooit kunnen zeggen dat corona klaar en over is?

Niet alleen het lage aantal corona gevallen tot nu toe is verbazingwekkend en wonderlijk. Soms zijn we hier betrokken bij gevallen die verbazingwekkend en wonderlijk zijn. Je bereidt je voor op wat rationeel te verwachten is maar soms loopt het zo anders dan bedacht. 

Odania komt in de kliniek met al een paar dagen verlies van vruchtwater. Ze is voor de zesde keer zwanger en heeft 3 kinderen verloren. Ze is pas 7 maanden zwanger en we nemen haar op voor observatie. Het is zorgwekkend dat ze dit bij 7 maanden heeft en we bereiden haar voor op het verlies van haar kind. Ze krijgt in de avond weeën en opeens gaat alles snel. Een mini meisje wordt geboren en wonder boven wonder is ze in staat om zelf goed te ademen. Na een tijdje opwarmen op de borst van moeder begint ze te bewegen en moeder probeert haar de borst te geven. Ze heeft genoeg kracht om te zuigen! Er ligt nog een andere net bevallen vrouw op de kamer en zij en haar familie hadden meegeleefd met de spannende geboorte. Odania haalt haar dochter even van de borst en in protest begint de baby te huilen. De hele kamer juicht en danst, ze klappen in hun handen; ze huilt, ze huilt, alles komt goed, de baby huilt! Ook voor Odania komt alle spanning eruit en ze durft te gaan geloven dat haar dochter een kans heeft. Een schitterend moment. En haar dochter doet het goed. Begin januari komt Odania met haar dochter terug, twee maanden oud maar eigenlijk is het de maand dat ze geboren had moeten worden! Verbazingwekkend. Een wonder.

Hartelijke groeten,
Jacqueline