Gezegende Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2022

Dag allemaal,


Heen en weer naar Nederland! Wat een heerlijkheid was het om familie en vrienden te zien. Gewoon weer even aan de keukentafel. Door de situatie in Haïti en Covid-19 was er veel toegevoegde reisstress maar gelukkig verliep alles goed. Over de weg reizen in Haïti is op dit moment geen goed idee vanwege de onrust en kidnappingen maar gelukkig vliegt de MAF tussen Port au Prince en Port de Paix. De Covid-19 zorgde voor veel toegevoegde laatste minuut stress; je zult maar positief zijn en alles komt stil te staan. Maar gelukkig, alle testen negatief en een vaccinatie kunnen nemen. Ik ben blij dat ik familie en vrienden heb kunnen zien, met alle aanpassingen die nu lijken te horen bij het leven in de tijd van Covid-19. QR code, het was een nieuw begrip voor mij! En ik begrijp dat na mijn vertrek de regels weer zijn aangescherpt. Ook kwam ik tot de conclusie dat, naast politiek en religie, nu ook Covid-19 kan worden toegevoegd aan de “heet-hangijzer-gespreksonderwerpen”. De reissituatie zal niet snel veranderen en ik ben blij dat ik de reis gemaakt heb. Had ik al gezegd hoe goed het was om familie en vrienden te zien? 

Het einde van het jaar. En wat een jaar. Er is veel gebeurd. Ik hoef geen voorbeelden te noemen; u als trouwe lezers/lezeressen weet hoe 2021 is geweest. Ik wil u hartelijk danken voor uw medeleven en ondersteuning. Ik hoop dat u er ook in 2022 zult zijn. Dat we ondanks alle problematiek in Haïti, in Nederland, in de wereld, dat we hoopvol blijven. Moed houden. Dat, juist omdat een oplossing voor de huidige problematiek niet voor de hand ligt, we de nadruk leggen op de goede dingen die gebeuren in het dagelijkse leven. Wat ik mij nu het meest herinner van de heen- en terugreis? Ja, er was Haïti spanning en Covid-19 stress. Maar wat mij nu het meest bijstaat is een kop koffie. Ik kwam aan in gasthuis Haiti Communitere in Port au Prince, was verreist neergeploft op mijn bed; moe, smoetsig, zeer lijf en zo zat van de tassen en koffer. Diana, een vrouw die werkt in het gasthuis, klopt op mijn deur met een kop koffie in handen. “Hier, ik herinner me dat je van koffie houdt.” Die kop koffie. Dat soort dingen. De goede dingen. Moed houden. Hoop. 

Ik wens u Gezegende Kerstdagen en een voorspoedig, gezond 2022. En dat we deze komende Kerstdagen stil mogen staan bij Jezus’ geboorte, Hoop voor de hele wereld.

Hartelijke groet,
Jacqueline