Tuberculose 2

USAID: “Tuberculose (TB) blijft één van ‘s werelds meest dodelijke infectieziekten. Tot de opkomst van sars-cov-2 was “de meest destructieve ziekteverwekker op aarde Mycobacterium tuberculosis”, de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Ondanks dat het te voorkomen, te behandelen en te genezen is, doodt deze ziekte elk jaar meer mensen dan HIV en malaria samen. In 2021 waren er naar schatting wereldwijd 10.6 miljoen mensen besmet met TB en overleden er 1.57 miljoen mensen aan deze ziekte.”

Tuberculose kan mensen ziek maken op verschillende manieren en in de kliniek zien we deze ziekte regelmatig. De TB-medicatie krijgen we via een overheidsprogramma. De behandeling start met een proef van 2 weken en duurt in totaal 6 maanden. Ziekte-inzicht en de hieraan gerelateerde therapietrouw is een probleem. Onder andere door bijgeloof en cultuur. Maar gelukkig zien we ook veel mensen die merken dat de behandeling werkt en die trouw de 6 maanden behandeling volgen. Een aantal voorbeelden van de afgelopen maand:

Patient A is een 41-jarige vrouw. Sinds februari 2022 heeft ze een hoest en elke avond koorts. In augustus gaat ze naar een ziekenhuis in Gonaives maar de medicijnen helpen niet. Of er met TB-medicatie was begonnen is onduidelijk. Ze besluit om kruiden te gaan proberen. Ze valt af en haar kleur wordt grauw. Als ik haar in de kliniek zie weegt ze nog maar 41 kg. We beginnen met TB-medicatie en na twee weken is er al een duidelijk verschil. De koorts is weg, hoest wordt minder en ze begint weer kleur te krijgen. De behandeling wordt voortgezet.

Patient B is een man van 31 jaar. Sinds 7-8 maanden heeft hij onder zijn kaak en in zijn nek grote klieren. Ook verliest hij gewicht ondanks een goede eetlust. Zijn HIV-test is negatief. Een behandeling met antibiotica maakt geen verschil voor zijn klieren en hij begint koorts te krijgen. De proefbehandeling met TB-medicatie heeft meer effect. De koorts gaat weg en de klieren worden duidelijk minder. We gaan verder met de TB-medicatie.

Patient C is een 22-jarige vrouw. Ze heeft 3 maanden een steeds erger wordende hoest, verliest gewicht en haar kleur wordt anders. Haar longen zijn amper te beluisteren door de voortdurende hoest. De TB-medicatie maakt na de eerste twee weken al een duidelijk verschil. Ik herken haar niet bij de rendezvous en dat is een goed teken.

Patient D is een man van 33. Sinds 4-5 maanden heeft hij een hoest, klieren in zijn nek en elke avond koorts. Zijn HIV-test is positief. Hij geeft toe dat hij dit al wist maar hij gelooft niet in HIV. Als ik hem uitleg dat hij waarschijnlijk nu ook TB heeft is hij wel bereid om met TB-medicatie te beginnen maar over HIV wil hij niets horen. Ik hoop dat als hij wat opknapt hij misschien wat meer open komt te staan voor zijn HIV diagnose en behandeling. Helaas, voor zijn rendezvous komt hij niet opdagen.

Patient E is een 21-jarige vrouw. Ze komt uit een familie met een uitgebreide TB geschiedenis. Ondanks dat ze deze ziekte van dichtbij heeft gezien, ondanks dat er familieleden zijn overleden aan TB en familieleden zijn genezen van TB, komt ze niet meteen naar de kliniek als ze zelf een hoest en nachtzweten krijgt. Sinds juli heeft ze de klachten. Nu komt ze pas. En ze blijft ontwijkend in het omschrijven van haar klachten. Ik begin TB-medicatie en probeer haar te motiveren om te vervolgen. Ik hoop met grote hope dat ze terug komt.

Patient F is een vrouw van 52 jaar. Ze heeft een groot abces in haar lies die een grote zwelling van haar dijbeen geeft. Antibiotica werkt niet en het abces heeft verschillende openingen waar pus uit lekt. Haar kleding is constant vies en ze is ten einde raad. Met TB-medicatie gaan de openingen dicht en neemt de zwelling af. Voor haar een hele opluchting en ze gaat door met de behandeling.

Patient G is een jongen van 7 jaar. Sinds augustus heeft hij een bult onder zijn arm, koorts en een hoest. Sinds november heeft hij ook een grote klier in zijn hals. Hij is mager en heeft een lichte bloedarmoede. Zijn moeder is bij verschillende artsen geweest maar heeft nergens echt gevolgd. Elke keer begon men met antibiotica maar die helpen niet. We beginnen met TB-medicatie en moeder belooft om over twee weken terug te komen.

Groeten,

Jacqueline