Chama (2020/2021)

Chama werd 3 december 2020 geboren als eerste kind van vader en moeder. De eerste weken deed ze het goed maar erna werd ze mager en huilde constant. 12 januari kwam moeder met Chama naar de kliniek en Chama woog maar 1935 gram. Moeder had borstvoeding maar het leek niet goed genoeg voor Chama; het was niet voedend voor haar. Moeder en Chama werden opgenomen ter observatie en via een slangetje kreeg Chama babymelk terwijl ze aan de borst zoog. Zo kreeg ze het beste van twee kanten; nog steeds de borstmelk met antistoffen van moeder en toch extra voeding. Het vermoeden dat de borstvoeding niet voedend genoeg was werd al na één nacht bevestigd; Chama was tevreden, viel in slaap en kwam in één dag 145 gram aan in gewicht door de voeding en vocht. Het uitgedroogde magere meisje dat constant op haar vingers zoog werd zienderogen beter. Haar moeder was zo opgelucht om Chama tevreden te zien en kon eindelijk zelf ook weer wat slapen. Met babymelk als bijvoeding ging Chama met moeder naar huis. In april woog Chama 4280 gram. Nog steeds aan de borst bij moeder en de bijvoeding van babymelk nu per fles twee keer per dag. Moeder komt elke maand babymelk halen en ook vader stuurt af en toe melk. Chama is nu een mooie blije dreumes en het is nu bijna onmogelijk om voor te stellen hoe slecht ze in januari was. Alleen haar fronsende, kromme wenkbrauwen zijn nog herkenbaar en maken haar helemaal Chama!