Aardbeving

Dag allemaal,

En weer een klap voor de bevolking van Haiti.  Een aardbeving in het Zuiden. Afgelopen zaterdag rond half 9 zat ik buiten en de aarde begon te beven. Een lichte beving maar het is eng; je hebt geen idee hoe erg het gaat worden, hoe dicht je bent bij het epicenter. Na een paar seconden, die uren lijken te duren, hield de beving op. Er zijn naschokken, het blijft eng. En dan wil je weten, hoe is het in de rest van het land? Is er een gebied zwaar getroffen? Nieuws komt langzaam door in Haiti. Er is geen teletext, geen nieuwskanaal op TV of radio. Druppelgewijs komt informatie binnen door middel van vrienden in de US en familie in Nederland. En dan hoor je het ook op de radio; het Zuiden is zwaar getroffen.

Langzaam wordt de situatie duidelijk. Een aardbeving met een magnitude van 7.2. De schade is groot. Het dodenaantal loopt op, inmiddels al boven de 1400. Het aantal gewonden meer dan 6000. Er is gebrek aan schoon drinkwater, levensmiddelen en onderdak. Medische hulp komt op gang vanuit het land en vanuit het buitenland. De hulp wordt bemoeilijkt door de onveilige wegen en bendegeweld. Er is bezorgdheid voor de opleving van cholera. De storm Grace gaf regen en angst voor modderstromen en grondverplaatsingen in het aardbevingsgebied. 

Hier in het Noordwesten en de rest van Haiti is het leven hervat maar het Zuiden….je hart breekt van de beelden die inmiddels beschikbaar zijn. Hulp is nodig. Nu en in de toekomst. Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor noodhulp. 

Coronavirus, politieke onrust voor en na moord president Moïse, bendegeweld, toenemende armoede. En nu de aardbeving. Klap na klap. Crisis na crisis.

Vriendelijke groeten,
Jacqueline