Bidden voor Haïti

Dag allemaal,

De president van Haïti vermoord. Haïti nog dieper in chaos. Sinds het aantreden van Jovenel Moïse in 2017 zijn er protesten geweest tegen zijn beleid en is er onvrede over de slechte staat van het land. De bendes en criminaliteit zijn al jaren niet onder controle van de overheid en geweld op straat, vooral in Port au Prince, is onderdeel van het dagelijks leven en ontwricht de maatschappij. En nu? Wie krijgt nu de macht in Haïti? Hoe kan een land zich ontworstelen uit een jarenlange politieke geschiedenis van corruptie, mismanagement en internationale belangenverstrengeling. Redeloos, radeloos, reddeloos. Niet de eerste keer dat ik die quote gebruik om Haïti te omschrijven. 

Maar ook goed nieuws. Met vertraging ten gevolge van corona en ondanks de onrust in Haïti is de container aangekomen! Het had heel wat moeite nodig en het leek bijna onmogelijk dat het zou lukken om de container uit Port au Prince hier te krijgen maar het is gelukt. Het uitpakken van de container voelt alsof Sinterklaas en je verjaardag op één dag valt! Spullen voor het ziekenhuis! Levensmiddelen uit Nederland! En de ingezamelde babymelk, tepelhoedjes, borstpompen en flesjes zijn eindelijk hier! Het voelt goed om die reserve aan middelen te hebben in deze tijd van toenemende schaarste.

De scholen zijn gesloten en de rapporten zijn binnen. Het is een moeilijk schooljaar geweest na de onderbreking door corona vorig jaar maar Guerlaphnie en Williamson blijven doorgaan met hun scholing in Port de Paix. De huur van de kamer daar is duurder geworden, aanschaf van schoolspullen ook, maar ook dit jaar kunnen zij door giften uit de USA en Nederland weer geholpen worden met de kosten. Wesley en Wachnel gaan door naar de vierde en eerste klas. Een bijdrage aan schoolgeld blijft welkom. Dit kan via Stichting Hoop Haïti op rekeningnummer NL18RABO 0362 4237 41 o.v.v. schoolgeld of via de website www.hoophaiti.nl

Met Nesly heb ik regelmatig contact via Whatsapp. Hij is in de Dominicaanse Republiek en heeft een kleermaker gevonden bij wie hij kan leren en van wie hij de naaimachine mag gebruiken voor eigen werk. Het is geen vetpot en zijn illegale status maakt hem ongerust. Toch ziet Nesly meer toekomst in de DR en hij wil daar graag blijven. Hij gaat proberen om een paspoort en visum te regelen maar dat zal tijd kosten. 

Deze blog is net zo als de laatste weken zijn geweest. Rommelig en onrustig. Er waren dieptepunten en hoogtepunten. Zorgen en blijdschap. Ik wil jullie vragen om te bidden en te hopen dat er meer rust en stabiliteit komt, goed leiderschap en samenwerking. Éénheid in het werken aan een blijvende oplossing van de complexe problematiek van Haïti. En dat wij hier in Passe Catabois veilig kunnen blijven werken en leven.

Hartelijke groeten,
Jacqueline