Witensky (2022)

Witensky is geen blije baby en dat mag iedereen in de kliniek horen. Constant aan de borst van mama maar nooit tevreden. Drie maanden oud en hij weegt een kleine 2715 gram. Hij is het elfde kind van vader en moeder. Ik begin met twee weken babymelk bijvoeding maar na twee weken zien we weinig verschil. Hij is meer tevreden en schreeuwt niet meer alles bij elkaar maar…….gewicht is gedaald. Zijn kleur is slechter. Hij tiert niet/pa profité. De HIV test van moeder is gelukkig negatief. Moeder geeft aan dat hij regelmatig in de avond koorts heeft. Alles bij elkaar is een indicatie voor het starten van de behandeling van tuberculose. Zo klein als hij is, het is een mogelijkheid. In de familie geen duidelijke andere gevallen maar het kan. Ik begin met een proef TB-medicatie voor twee weken. Als Witensky terug komt is er geen twijfel; hij is duidelijk veel beter! Zijn kleur is verbeterd, in gewicht aangekomen en hij oogt happy.  Hij is interactiever en reageert op aandacht met een grote lach. Zijn gewicht is 2910 gr, wat voor 4 maanden veel te weinig is, maar er is vooruitgang. Ook moeder ziet het verschil. De babymelk en de behandeling van tuberculose gaat door. Hij blijft klein voor zijn leeftijd maar elke maand groeit hij, wordt voller en vlotter. Als hij 6 maanden is gaat hij wat eten maar door zijn achterstand gaat de hulp met babymelk door. Nu in augustus, 9 maanden oud, is hij bijna klaar met de behandeling van TB en hij heeft een grote inhaalslag gemaakt. Hij weegt 6 kg en krijgt eindelijk een bolle toet. Moeder heeft geen rendezvous gemist en is zo blij met haar nu grote jongen.