Witensky

Witensky is geen blije baby en dat mag iedereen in de kliniek horen. Constant aan de borst van mama, maar nooit tevreden. Drie maanden oud en hij weegt een kleine 2715 gram. Hij is het elfde kind van vader en moeder. Ik begin met twee weken babymelk bijvoeding maar na twee weken zien we weinig verschil. Hij is meer tevreden en schreeuwt niet meer alles bij elkaar maar…gewicht is gedaald. Zijn kleur is slechter. Hij tiert niet/pa profité. De HIV test van moeder is gelukkig negatief. Moeder geeft aan dat hij regelmatig in de avond koorts heeft. Alles bij elkaar is een indicatie voor het starten van de behandeling van tuberculose. Zo klein als hij is, het is een mogelijkheid. In de familie geen duidelijke andere gevallen maar het kan. We beginnen met een proef TB-medicatie voor twee weken. Als Witensky terug komt is er geen twijfel; hij is duidelijk veel beter! Zijn kleur is verbeterd, in gewicht aangekomen en hij oogt happy. Hij is interactiever en reageert op aandacht met een grote lach. Zijn gewicht is 2910 gr, wat voor 4 maanden veel te weinig is, maar er is vooruitgang. Ook moeder ziet het verschil. De babymelk en de behandeling van tuberculose gaat door. Hij blijft klein voor zijn leeftijd maar elke maand groeit hij, wordt voller en vlotter. Als hij 6 maanden is gaat hij wat eten maar door zijn achterstand gaat de hulp met babymelk door. Nu in augustus, 9 maanden oud, is hij bijna klaar met de behandeling van TB en hij heeft een grote inhaalslag gemaakt. Hij weegt 6 kg en krijgt eindelijk een bolle toet. Moeder heeft geen rendezvous gemist en is zo blij met haar nu grote jongen.

Ik ben erg blij dat ik via de Stichting Hoop Haïti nu de mogelijkheid heb voor de aankoop van babymelk hier. Vorig jaar mocht de Stichting Hoop Haïti een kortlopend project indienen voor het kerkelijke jaar 2021-2022  bij de diaconie van de Petrakerk, Geref. Kerk Vrijgemaakt, in Bunschoten-Spakenburg. En tot onze grote vreugde werd het melkproject van de SHH door de gemeente gekozen als diaconaal project. Gedurende het kerkelijke jaar werd er gecollecteerd en de jaarlijkse Zalmactie van de Petrakerk werd gedaan voor het babymelkproject. Ik ben enorm dankbaar voor de inzet en de betrokkenheid van de gemeente van de Petrakerk in Bunschoten-Spakenburg voor het melkproject. Er is nu geld beschikbaar voor de aankoop van babymelk ter plekke in Haïti. En het geld wordt besteed aan de aankoop van babymelk, borstpompen, babyflessen en tepelhoedjes in Nederland en we hopen dat dit begin volgend jaar per container in Haïti aankomt. Dat het bestellen van de babymelk kan via Kees Emmelkamp van Etos Sneek waarderen we erg.

Voor Witensky maakt de behandeling en de bijvoeding met babymelk een groot verschil. En er zijn meer baby’s die werden en worden geholpen door het melkproject. Dit kan zijn door het uitlenen van een borstpomp of tepelhoedje of de hulp met babymelk.
https://www.hoophaiti.nl/babymelk/

De verhalen van de baby’s zijn soms hartverscheurend en de achterliggende problematiek is divers. Het verhaal van Witensky is zo veel anders dan het verhaal van Edenaika. Eriole komt in de kliniek met zijn 7 weken oude dochter Edenaika. Zijn vrouw is die ochtend overleden. Sinds de bevalling was zijn vrouw ziek geweest en na een bezoek aan een kliniek in de buurt knapte ze niet op. Haar moeder nam haar mee naar de toverdokter en daar was ze de laatste maand in huis geweest. Eriole zag zijn vrouw achteruit gaan en vroeg meerdere keren permissie om haar mee te nemen naar het ziekenhuis. De toverdokter en Eriole’s schoonmoeder weigerden. Een cultureel dilemma. En die ochtend overleed zijn vrouw in handen van de toverdokter. En kreeg Eriole zijn dochter terug. Het is zijn eerste kind. Hij is een taxichauffeur met zijn motor. Het geld van de schoonfamilie is verdwenen in de handen van de toverdokter en er is nu een begrafenis om te betalen. En er is babymelk nodig voor Edenaika. Door het melkproject van de Stichting Hoop Haïti kan ik hem daar tenminste bij helpen. Hij krijgt babymelk voor zijn dochter en elke twee weken mag hij terugkomen voor deze hulp. Eriole is zichtbaar opgelucht dat in ieder geval één van zijn problemen is opgelost.

Hartelijk dank aan de Petrakerk en alle andere sponsoren en betrokkenen bij het melkproject!