School

Het schooljaar 2021-2022 is zo goed als voorbij en we kijken vooruit naar het komende schooljaar. Ondanks de onstabiele situatie van Haïti heeft hier in NoordWest Haiti het schooljaar normaal kunnen plaatsvinden. Dat is de jaren ervoor wel anders geweest, ook ten gevolge van de C19. Dit schooljaar waren er gelukkig geen onderbrekingen.

Berlanda heeft examen gedaan voor NS1 en denkt over te zijn naar het volgende jaar. Williamson wacht op zijn examenresultaten en gaat hopelijk over naar zijn laatste schooljaar, philo/NS4. Guerlaphnie heeft staatsexamen gedaan voor het 9e jaar en gaat volgend jaar naar NS1. Wesley en Wachnel zijn allebei over naar de volgende klas; 5 en 2.

Met Nesly heb ik af en toe contact. Hij is op het moment in de Dominicaanse Republiek en werkt bij een kleermaker. Het is een moeilijk leven maar hij zegt meer kans op werk te hebben in de DR dan hier in Haïti. Zijn vader heeft hem het liefst weer terug in Haïti maar ziet ook waarom Nesly probeert een betere toekomst in de DR te vinden.

De voorbereidingen voor het komende  schooljaar zullen duur zijn. De huur van de kamer in Port de Paix voor Williamson en Guerlaphnie is bijvoorbeeld met 3000HD/150 euro gestegen. Alle prijzen blijven stijgen en ook rugzakken, uniformen, schoenen, boeken en dergelijke zullen beduidend meer kosten. Wilt u bijdragen aan het schoolgeld? Dat kan via Stichting Hoop Haïti op rekeningnummer NL18RABO 0362 4237 41 o.v.v. schoolgeld. Hartelijk dank aan de mensen die al bijdragen aan de hulp met scholing!

Komend schooljaar start de sponsoring van een nieuw schoolkind. Saintfort Bethynaïca Sterline krijgt via Stichting Hoop Haïti een sponsor voor financiële hulp met schoolgeld, boeken, uniformen en dergelijke. Haar naam is een hele mondvol en daarom heeft ze een bijnaam; Tibebe. Ze is de jongste van 7 kinderen en haar moeder is een aantal jaren geleden overleden. Tibebe bleef onder de zorg van haar vader maar een buurvrouw heeft haar opgenomen in haar gezin en voor Tibebe is deze buurvrouw als een moeder. Vader heeft moeite met het betalen van het schoolgeld voor zijn kinderen en begin dit jaar kwam er een hulpvraag. Zijn overleden vrouw was kostwinner binnen het gezin met markthandel in tweedehands kleding. Met alleen zijn tuin als inkomsten en de stijgende kosten lukt het vader niet om al zijn kinderen op school te houden.
Ik ben erg blij dat er door middel van de sponsoring via de Stichting Hoop Haïti voor gezorgd kan worden dat Tibebe komend schooljaar op school kan blijven. De sponsor heeft aangegeven voor de resterende schooljaren Tibebe te willen sponsoren; een kans voor Tibebe op goede scholing, zonder onderbreking.