Project babymelk

Hallo iedereen,


In december deed ik een oproep voor donaties voor de aanschaf van babymelk. Er werd ruim gedoneerd en ik ben blij en dankbaar dat ik in deze blog jullie mag laten kennismaken met twee van de baby’s die geholpen zijn door jullie!

Junior werd 7 oktober 2020 geboren. Hij is het eerste kind van moeder. De borstvoeding kwam op gang maar door te platte tepels van moeder kon hij niet goed aan de borst drinken. Helaas hield moeder zich aan een oud volksbijgeloof en wilde ze de eerste twee maanden niet van huis. Men is bang voor boze geesten en moeder en kind ‘verstoppen’ zich in huis. Ook zou de buitenlucht slecht zijn voor een vrouw die borstvoeding geeft; je krijgt er borstontsteking van. Bijgeloof maar een hardnekkig bijgeloof! Als men meteen was gekomen had Junior met een tepelhoedje heel goed aan de borst gekund. Maar helaas, men bleef thuis en Junior ging aan de fles. De familie deed hun best en kocht babymelk maar het was moeilijk om het geld te vinden. Helemaal toen vader in Port de Paix werd beroofd van de motor waar hij als taxichauffeur mee werkte. Junior kreeg babymelk als ze het konden kopen, aangevuld met water en geweekte koekjes als de melk op was. In december kwam moeder met Junior naar de kliniek. Hij was gelukkig nog niet ondervoed maar moeder gaf aan dat het financieel onmogelijk was om babymelk te blijven kopen. We probeerden met een tepelhoedje om Junior weer aan de borstvoeding te krijgen maar het was te laat om de borstmelk weer op gang te krijgen. Junior kwam in het melkproject en tot en met vorige week kwam moeder elke twee weken met Junior om babymelk te halen. Door jullie donaties werd voorkomen dat Junior ondervoeding zou krijgen!

Chama werd 3/12/2020 geboren als eerste kind van vader en moeder. De eerste weken deed ze het goed maar erna werd ze mager en huilde constant. 12 januari kwam moeder met Chama naar de kliniek en Chama woog maar 1935 gram. Moeder had borstvoeding maar het leek niet goed genoeg voor Chama; het was niet voedend voor haar. Ik nam moeder en Chama op ter observatie en via een slangetje kreeg Chama babymelk terwijl ze aan de borst zoog. Zo kreeg ze het beste van twee kanten; nog steeds de borstmelk met antistoffen van moeder en toch extra voeding. Het vermoeden dat de borstvoeding niet voedend genoeg was werd al na één nacht bevestigd; Chama was tevreden, viel in slaap en kwam in één dag 145 gram aan in gewicht door de voeding en vocht. Het uitgedroogde magere meisje dat constant op haar vingers zoog werd zienderogen beter. Haar moeder was zo opgelucht om Chama tevreden te zien en kon eindelijk zelf ook weer wat slapen. Met babymelk als bijvoeding ging Chama met moeder naar huis. In april woog Chama 4280 gram. Nog steeds aan de borst bij moeder en de bijvoeding van babymelk nu per fles twee keer per dag. Moeder komt elke maand babymelk halen en ook vader stuurt af en toe melk. Binnenkort zal ze kunnen gaan eten en is de bijvoeding hopelijk niet meer nodig. Chama is een mooie blije baby en het is nu bijna onmogelijk om voor te stellen hoe slecht ze in januari was. Alleen haar fronsende, kromme wenkbrauwen zijn nog herkenbaar en maken haar helemaal Chama! 

Chama, bij opname.

Chama, na 1 dag melkproject.

Chama, na 2 maanden melkproject.

Namens Junior, Chama en hun familie hartelijk dank voor de donaties! Hartelijk dank voor de babymelk die voor hen en andere baby’s in die eerste levensmaanden zo’n enorm verschil maakt. 

Hartelijke groeten,
Jacqueline