Jud (december 2023)

Elke baby in het melkproject komt met zijn of haar eigen verhaal en achtergrond. En niet elke verhaal loopt zoals wij zouden wensen. Jud (28-12-2023) is het 6e kind van moeder Emiliënne. De kinderen zijn van meerdere vaders en de vader van Jud heeft haar in de steek gelaten toen ze zwanger werd. De dag dat Emiliënne weeën krijgt komt dit met veel bloedverlies. Met 2 buurvrouwen komt ze naar de kliniek en op de echo is een voorliggende placenta te zien. Een urgente situatie; de placenta ligt op de baarmoedermond en bij de ontsluiting ‘scheurt’ de placenta. Dit vraagt met spoed om een keizersnede. Emiliënne vertrekt naar La Pointe maar halverwege wordt Jud geboren. Met groot bloedverlies maar wonder boven wonder overleven Emiliënne en Jud de bevalling. Dit hoort Jacqueline later als Emiliënne met een forse bloedarmoede na twee weken met Jud terugkomt in de kliniek. Moeder is opgezwollen van hartfalen ten gevolge van de anemie en Jud is mager ten gevolge van weinig borstmelk. Hij weegt 1.8 kg. Emiliënne krijgt behandeling voor haar hartfalen en bloedarmoede, Jud krijgt babymelk. Na een week zijn ze allebei stukken beter. Emiliënne is minder opgezet en Jud is 2.4 kg. Ze gaan naar huis met behandeling voor 2 weken. De sociale situatie van Emiliënne is moeilijk, om het zachtjes uit te drukken. Jacqueline geeft haar geld voor de motor om het in ieder geval makkelijker te maken om terug te komen voor hun behandeling. De dag van de rendezvous komen ze niet. Jacqueline  belt Emiliënne en hoort dat Jud de dag ervoor plotseling is overleden. Jacqueline drukt haar op het hart om te komen voor haar eigen behandeling. Helaas komt Emiliënne pas weer naar het ziekenhuis als het bijna te laat is. Ze is erg slecht en een  opname van twee weken is nodig. In maart en april komt Emiliënne wel keurig voor haar vervolgafspraak. En ze krijgt op haar verzoek de Jadelle, een 5 jaar anticonceptie implantaat.