Ondervoeding – Het verhaal van Faby

Faby

In de kliniek komt Muriana, vijftien dagen geleden bevallen van haar eerste baby en haar linkerborst is erg gezwollen en pijnlijk. Haar baby is thuis en in overleg met Muriana besluiten we dat ze terug komt met de baby voor opname om haar borst en de borstvoeding te kunnen volgen. De dag erna komt ze met haar dochter. Fabiana, een naam die veel te groot is voor het kleine meisje en we noemen haar al snel Faby. In de linkerborst van Muriana ontwikkelt zich een abces en de melkproductie stopt in die borst. Faby drinkt goed aan de rechterborst maar oogt hongerig. Ze is veel te veel wakker en valt niet makkelijk in slaap, kijkt veel te helder om zich heen. Na een dag besluit ik om babymelk te gaan bijvoeden via een slangetje terwijl ze aan moeders borst zuigt. Erna zien we Faby voor de eerste keer als een blok in slaap vallen, haar buik lekker vol. Muriana en de twee oma’s zien ook het verschil, Faby is tevreden. Het abces in de linkerborst wordt rijp en we maken het open. Er komt veel pus uit en voor Muriana is het een opluchting; de pijn is minder. Na een aantal dagen zien we dat de borst steeds wat meer geneest en Faby groeit goed door de extra melk. In overleg met Muriana en de twee oma’s gaan ze naar huis. Met een vervolgafspraak voor moeder en voor Faby. Hopelijk neemt de borstmelkproductie in de rechterborst voldoende toe zodat extra babymelk niet voor lange tijd nodig is. Na een tijdje komen Muriana en Faby terug en de melkproductie in de goede borst is inderdaad toegenomen. Faby doet het goed en de bijvoeding kan minderen. Gelukkig kwam men bij het begin van de problematiek en kon met de tijdelijke extra voeding ondervoeding op de lange termijn worden voorkomen. 

Faby 4 maanden oud