Onveiligheid

Haïti is in het nieuws. Helaas geen goed nieuws. De aardbeving in augustus. De deportatie van Haitianen aan de grens van de USA. De kidnapping van 17 Amerikaanse/Canadese missionarissen. 

Kidnapping is een probleem dat het land terroriseert sinds een paar maanden. Het kidnappen van Haitianen en buitenlanders is voor bendes een favoriete manier geworden om veel geld te verdienen. De nationale wegen zijn onveilig geworden door deze kidnappingen en ander geweld. Personenvervoer en vervoer van goederen komt hierdoor zo goed als stil te staan. Geen aanvoer van bijvoorbeeld benzine geeft een florerende zwarte markt met hoge prijzen. Het voelt alsof op dit moment de criminaliteit de baas is in Haïti.  

Vandaag begon een drie-daagse nationale staking. Het verkeer ligt stil. Scholen zitten hierdoor dicht. Met wat voor een effect? Het is mij wat onduidelijk. De criminelen die de onrust veroorzaken staan waarschijnlijk te rellen in de blokkades gemaakt tegen de gevolgen van de door hen veroorzaakte onveiligheid! 

De constante stress en onveiligheid in het dagelijkse leven drukt zwaar op de mensen. In Port au Prince zijn de problemen het grootst maar de effecten zijn merkbaar door het hele land. 

Het lijkt hopeloos. Een oplossing lijkt buiten bereik. Het is soms moeilijk om niet overweldigd te worden door al het slechte nieuws. Het helpt om te focussen op het dagelijkse werk in het ziekenhuis en om niet te ver naar voren te willen kijken. Stug voor de voet uit werken, de kleine overwinningen benadrukken. Weet ik de oplossing voor de problematiek van Haiti? Nee. Maar ik weet wel wat de juiste behandeling is van syfilis! 

Het medeleven en de support van vrienden en familie is goud waard. Weten dat je gedragen wordt door liefde en gebed. 

Blijf bidden voor Haïti. Bid voor veiligheid. Voor een weg naar een betere toekomst. 

Groeten,
Jacqueline